Søg i denne blog

tirsdag den 12. januar 2010

Hvem ka'?



Bilka averterer både i aviser og på TV med noget, som ligner et slagtilbud: hakket oksekød til kun 8,95 for et halvt kilo. "Chokpris" kalder forretningen det.

For mit vedkommende indfandt chokket sig af en anden grund. I forretningen kan man nemlig konstatere, at 22% af "oksekødet" er rent fedt! Jeg minder om, at det ikke betyder, at de 78% så er kød. Der er jo også bindevæv i oksekød.

Bilka's "oksekøds"-tilbud kan knapt kaldes en fødevare. Det er en blævrende fedtklump. En usund, blodpropsfremkaldende vare, som ingen har godt af at spise. Den burde forsynes med en helbredsadvarsel.

Meget bedre ser det ikke ud i et andet af Dansk Supermarked's etablissementer - Netto-kæden, som i denne uge har slagtilbud på kyllingekød i flere forskellige udskæringer og i både frossen og fersk tilstand. Det hele er "neutralmarineret". Det, som på godt dansk hedder: pumpet op med vand for at veje mere. Til gengæld udvandes kvaliteten af varen tilsvarende.

Jeg hører for mit indre øre Dansk Supermarkeds talsmands sang fra de varme lande om, at man kun leverer det, som kunderne ønsker; at man må følge markedet, og at konkurrencen på pris er nådeløs i Danmark.

Alt det er selvfølgelig sandt, men ingen supermarkedskæde er tvunget til at sælge skodvarer.

Og ingen forbruger ønsker sig varer som bevidst er gjort ringere end udgangspunktet for at tvinge prisen i bund.

Danmark har Europas højeste fødevarepriser. Et faktum som både medier og Forbrugerrådet går meget op i. Samtidig har vi store problemer med fødevaresikkerheden. Hygiejnen er mange steder elendig, kød ompakkes og opbevares forkert for længe. Snart sagt hver anden måned ruller en ny fødevareskandale ind over os stakkels forbrugere.

Grådige landmænd i hundredvis giver fanden i miljøet og forbrugernes sikkerhed og pøser ulovlige pesticider ud over deres jord og afgrøder og forurener dermed både deres egne varer og vi andres grundvand. Hvert år lover landbruget bod og bedring. Hvert år forværres problemet.

Dertil kan føjes hyppige afsløringer af skandaløse forhold, når det gælder dyrevelfærd: svin som transporteres i dagevis under ulovlige forhold, burhøns som lider fra det øjeblik, de kommer til verden, malkekøer med en stor overdødelighed på grund af for ringe forhold.

Og alligevel æder vi danskere maskinudbenet kød. Ja, de fleste ved ikke en gang, hvad begrebet dækker over, og endnu mindre, hvad det medfører for vores fødekvalitet.

Maskinudbenet "kød" er den masse, der dannes, når knoglerne med de sidste kødrester fra et dyr knuses og filtreres gennem en si sammen med brusk og sener. En kyllingpølse kan lovligt bestå af 100% maskinudbenet kød, og forbrugeren har ikke en jordisk chance for at gennemskue, hvornår det er tilfældet. Dét burde forbydes.

Kan de høje priser i Danmark alene forklare, hvorfor det store flertal af danske forbrugere foretrækker æg fra burhøns fremfor økologiske æg fra fritgående høns? Eller er det simpelthen fordi vi efterhånden er blevet så vant til skodmad, at vi ikke længere kan smage forskel på skidt og kanel?

Der er et skrigende misforhold mellem den høje pris vi danskere betaler for fødevarer og de produkter, vi får for vores penge. Og det værste er, at det store flertal lader til at være ligeglad. Man skulle ellers mene, at der var basis for en lille revolution her - et forbrugeroprør mod skodkvalitet - til kamp for bedre og billigere varer.

Sidst, men ikke mindst, skulle man mene, at de triste tilstande på den danske fødevarefront frembyder alle tiders chance for en ambitiøs forbrugerminister til at træde i karakter og gøre noget godt for borgerne. Desværre har ingen af de senere års forbrugerministre vist hverken lyst eller evne til at løfte den opgave. Tvært imod har vi set en magtesløshed og en leflen for landbruget og industrien, som har nærmet sig det kvalmende. Hvor er de politiske ambitioner om "verdensklasse", når det gælder fødevarerne i det gamle landbrugsland Danmark?

Jeg endte med at købe mit hakkede oksekød hos den lokale slagter. Det kostede en mindre formue, men jeg så på, at han udvalgte mit kød og hakkede det, og han kunne fortælle mig, hvor det stammede fra.

Det er ikke mange år siden, at en sådan oplevelse var hverdagskost for de fleste danskere. Nu har de fleste af os erstattet de daglige indkøb hos grønthandleren eller slagteren med en tur omkring en af Dansk Supermarkeds kølediske med de tvivlsomme varer til "chokpriser". Vi ligger som vi har redt, og det er ikke noget at prale af.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Glem alt om kød i plastik,uanset hvem der indpakker det. Smut en tur forbi Gourmandiet i Rosenvængets Alle, der har tilbud på hakket oksekød - med tryk på KØD - hver onsdag. Så bliver hakkebøfferne ikke bedre.

Peer Aagaard sagde ...

Eller:

Sjovt, mine venner, som bor meget tæt på Gourmandiet siger det samme. Selv synes jeg, at det godt nok er langt at transportere sig selv efter hakkebøffer, men nuvel: det er Bilka sgu også og desuden er området omkring Ndr. Frihavnsgade og Trianglen et indkøbsmekka, som jeg synes godt om. Jeg boede der for mange år siden og har stadig et blødt punkt for den del af Østerbro.

Anonym sagde ...

Hvis du er på de kanter, skulle du unde dig en tur ind hos Kontra ved Lille Triangel (ved siden af Amokka's efterfølger) og prøve deres brasilianske kaffe - eller en af de andre. Også alle pengene værd. Du behøver ikke at anstrenge dig i det kvarter for at få lettet pengepungen til gengæld for kulinariske glæder.