Søg i denne blog

lørdag den 22. maj 2010

Politisk selvmord for åbent tæppe


VKO er i gang med at planlægge en massakre på vores velfærdssystem, angiveligt begrundet i krav fra EU, som der imidlertid kan stilles store spørgsmålstegn ved.

I forvejen nyder regeringen meget ringe opbakning i befolkningen. På det seneste har målinger vist, at Helle Thorning endda nu også matcher Lars Løkke i økonomisk troværdighed. Thorning var allerede i forvejen den, flertallet ønsker som ny statsminister.

I en separat VKO-krise er De Konservative i frit fald. Den nye konservative leder Lene Espersen skuffer dybt og magter hverken at bringe sit parti på højkant eller at komme med konstruktive bidrag til regeringssamarbejdet.

I en tid præget at så stor modgang, er det kritisk for regeringen, at den fremstår troværdig. At der er opbakning bag dens krisepakke, som angiveligt skal bringe Danmark på fode igen. Økonomien afgør næste valg.

Nu undergraves denne helt fundamentale troværdighed også:

Landets førende borgerlige avis, Berlingske Tidende, kan berette om LO's nye, store konjunktur-analyse, som - helt usædvanligt - får rosende ord med på vejen af Nordeas cheføkonom. Analysen konkluderer, at regeringens krisepakke slet ikke er nødvendig; at den er præget af alt for meget sortsyn. Dansk økonomi vil allerede i 2012 opfylde EU's krav igen - uden de voldsomme nedskæringer, VKO lægger op til.

Hvad er da dette? En lurende mistanke kan ikke undgå at melde sig: handler den store krisepakke, de dramatiske nedskæringer i den offentlige sektor, hetzen mod kommunerne og alle fyringerne i skolerne og ældreplejen i virkeligheden mere om at fremme Venstres liberalistiske minimalstats-tanker end om at gavne økonomien?

Uanset hvad, er der tale om et vælgerbedrag af dimensioner: først privatiseres store dele af vores velfærd væk, derefter overbetales der i næsten kriminel skala til de private, som tog over. Imens blev store dele af vores infrastruktur bortsolgt: telenet, jernbaner, lufthavne, etc - alt blev "privatiseret" for at finansiere skattestoppet og omfordelingen af flere goder til de bedst stillede.

Nu, hvor regnskabet så skal gøres op, forsøger man at tørre regningen af på de ringest stillede med den løgnagtige begrundelse, at det er et krav fra højere magter i Bruxelles. En dobbelt løgn, fordi EU for det første ikke har stillet et sådant krav, og fordi præmissen nu også viser sig at være forkert: det er slet ikke helt så galt, som man vil gøre det til.

Hvorfor har VKO interesse i at tegne et dårligere billede af Danmarks økonomi end det, som er virkeligheden?

Fordi netop økonomien altid har været de borgerlige partiets force i krisetider. Det er velkendt, at når økonomien er presset, vil en del vælgere søge mod højre.

I mellemtiden er befolkningen blevet grundigt trætte af den såkaldte "værdi-debat". Muhammed-tegninger hænger os ud af halsen; den evindelige hetz mod mindretal kører i mere og mere desperat tomgang; Folkeskolen er trods - eller måske snarere på grund af - ti års borgerlig dominans nærmest kørt i sænk af formaliakrav, som har stillet kvaliteten af undervisningen i skyggen til fordel for tests og skemaer og indrapporteringer. Vi har gennemlevet rædselsfulde år med nærmest destruktive "reformer" af kommunerne og politiet. Vi har set vores flag brænde i udlandet, og oplevet Danmark hængt ud for overtrædelse af menneskerettigheder af både FN og Amnesty International. Vi er blevet løjet ind i en Irak-krig, som kostede millioner af liv uden grund, og vi mister stadig hver måned flere unge mennesker til endnu en krig, som ikke kan vindes.

Desillusionerede borgerlige har på det seneste kun haft økonomien tilbage som håb om en sejr ved næste valg. Resten af VKO's politik er danskerne blevet trætte af.

I dag knækkede filmen så også på den økonomiske front: Claus Hjorths krisepakke viser sig at være en fuser; et politisk selvmord for åbent tæppe. En gang over-kill som aldrig vil få befolkningens opbakning, nu hvor eksperter har dokumenteret dens overflødighed.

VKO knock-outede sig selv i denne måned. Uden skyggen af tvivl hedder Danmarks næste statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Ingen kommentarer: