Søg i denne blog

torsdag den 8. april 2010

Enden er nærDet har været en fortryllende dag for modstanderne af OVK-samarbejdet.

Den startede med vicestatsminister Kristian Thulesens Dahls voldsomme udfald mod sin egen støtteregering. To ting har drevet Thulesen Dahl til tasterne: en stigende frygt for at DF skal miste indflydelse og efter næste valg stå som det lille, ekstremistiske højrefløjsparti, som ingen gider høre på, og så naturligvis behovet for - igen - at aflede opmærksomheden fra den virkelige dagorden: krisen. En krise, som DF har et stort medansvar for, men som partiet ikke evner at vise vejen ud ad. Og DF's kernevælgere blandt arbejderne betaler krisens pris mere og mere for hver dag.

Dagen fortsatte med diverse V- og K-topfolks vantro afvisninger af, at de virkelig skulle være nogle middelmådige hængerøve og hundehoveder. For en kort stund var det som at være tilbage i Foghs dage. "Vås" sagde Brian Mikkelsen om kritikken. "Og småligt" tilføjede Henriette Kjær. Lene Espersen gik så vidt som til at tage et Pia Kjærsgaard-udtryk i anvendelse: "Skingert", sagde hun om Thulesen Dahls brev. Hvordan en avisspalte kan skingre lod ministeren stå usagt.

Substansen i kritikken tog ingen af dem stilling til. Det var næsten som om Fogh stod i kulissen og hviskede dem sit gamle motto i øret:

"der er ikke fugls føde på den sag!"

Så trådte Pia Kjærsgaard i karakter. Hun lod pressen forstå, at DF's kritik var alvorligt ment, og at man stod ved den. Ydermere havde DF adskillige gange luftet den samme kritik bag lukkede døre, men da det ikke havde hjulpet, så man sig nu nødsaget til at gå ud med den i offentligheden. Hun undlod at tilføje "om ikke for andet så for opmærksomhedens skyld", selv om det var det, hun mente.

Nogenlunde samtidigt med at Pia Kjærsgaard kom med sine skærpende bemærkninger, satte Lene Espersen så trumf på:

"Dansk Folkeparti skader det borgerlige Danmark",
udtalte hun til den undrende presse.

Noget af et skudsmål. Oppositionen mener jo som bekendt det samme, så Espersens udtalelser kunne tyde på, at der fra i dag er bred enighed i Folketinget om, at Dansk Folkeparti er skadeligt - ikke bare for det for borgerlige Danmark, men for hele landet. Kom Espersen her i virkeligheden med årets største underdrivelse? Er der pludselig gået en prås op for hende?

Det fik ingen svar på, og desværre var der heller ingen journalister, som nåede at spørge ministeren, hvorfor dælen hun og hendes parti dog har klistret sig til DF i samfulde ni år, hvis de er så skadelige? Og der blev heller ikke tid til friskfyragtige bemærkninger som "vil det så sige, at V og K nu er friske på at gå sammen med oppositionen og få væltet Kjærsgaard og Thulesen Dahl fra magtens tinder?"

De havde nok heller ikke fået noget svar.

For alt dette handler jo om at pisse territorium af. Positionering, som det kaldes på Borgen. DF har indset, at løbet er ved at være kørt for VKO-samarbejdet. Tabet af magten ved næste valg forekommer næsten uundgåeligt.

I den situation handler det om at redde, hvad reddes kan: at score så mange utilfredse vælgere fra V og K som muligt og samtidigt stille sig selv i et godt lys hos for landets næste statsminister. Kan man forestille sig en bedre måde at gøre det på end ved at hjælpe hende til sejren?

Skyggestatsminister Lars Løkke Rasmussen er i Kina i disse dage, hvormed det igen dokumenteres, at hans bagland har det med at forvandle sig til en børnehave for ADHD-ramte, så snart de efterlades uden opsyn. I sig selv et alvorligt kritikpunkt og et klart krisetegn i enhver organisation. Samtidig er netop det også en af de vigtigste grunde til, at hans tid som landsfader er ved at løbe ud, før den rigtig kom igang: hans hold er simpelthen ikke godt nok; de flueknepper, og han selv som leder mangler gennemslagskraft - både indadtil og udadtil.

Selv den mest forstokkede vælger kan efterhånden se, at Danmark fortjener bedre. Because we're worth it.

Jo, det blev i sandhed en fortryllende dag på Christiansborg. Solen skinner. Noget er i gære. Det kribler og krabler. Oppositionen vejrer morgenluft. Fuglene synger. Enden er nær; en ny begyndelse på vej: OVK er i gang med at fælde sig selv.

3 kommentarer:

Amila Bosnae sagde ...

Lad os håbe, du har ret i den sidste sætning. Problemet er, at jeg ikke en gang tror, det ville ændre så meget, hvis DF var støtteparti for S og SF i stedet for for VC. :-(

Anonym sagde ...

Nåh ja. Det er et fælles spin, og noget de er blevet enige om. Lars Løkke og DF. Et såkaldt dobbeltspin.

DF påpeger nogle kritikpunkter overfor regeringen i håb om, at vælgerne skal tro det er en interesse for Danmark, og den krise landet befinder i, men disse punkter er jo - på den store bane - for Danmark ubetydelige og ufarlige punkter og selvfølgelig uinteressant for offentligheden, men ved at komme med disse punkter er der da en lille chance for, at det for nogle vælgere vil se ud som om det er en interesse for udviklingen i landet, scorer DF måske et par billige point.

Løkke erkender nu i de seneste interviews, at der da muligvis kunne være noget om kritikken og vil da lytte til DF, i håb om at vælgerne herefter vil sige : de vil da også bare det bedste for vores land. Regeringen og DF og se hvor villige og åbne de er for at rette egne ”fejl”, og se hvordan DF udviser ansvarlighed.

De vælgere der altså køber den.

Spinnet nu om dage altså......... :D

Eller også er DF nu bare bange for at gå ned med et synkende skib.

(Jeg kan desværre ikke gennemskue hvordan jeg afleverer en kommentar uden at bruge funktionen "anonym". Derfor lægger jeg mit navn, for ikke at det skal se for skummelt ud. :)

vh. John Andersen

Anonym sagde ...

Det lykkedes da i hvert fald for DF at sætte dagsordenen i medierne i dag. Som de har haft held til så tit.

John