Søg i denne blog

onsdag den 21. april 2010

De kolde hjerters år

Regeringens seneste stykke udlændinge-lovgivnings-makværk efterlader ikke noget kønt indtryk.

Til lovens højdepunkter hører en ny regel om, at hvis en udlænding modtager nogen som helst form for offentlige ydelser indenfor en periode på tre år, mister han retten til at ansøge om permanent opholdstilladelse i Danmark. Ydelser skal i denne lovs sammenhæng forstås i bredest tænkelige forstand: man må ikke tage en uddannelse, man må ikke gå til tandlæge, man må ikke modtage lægehjælp. Og Gud nåde og trøste den flygtning som bliver kørt over af en bil og som ender på hospitalet: det kan ikke kun koste ham førligheden, det koster ham definitivt muligheden for at få en opholdstilladelse.

Men der er mere af samme skuffe: selv om en flygtning vurderes til at være hundrede procent uarbejdsdygtig af Pensionsnævnet, vil det fremover være et krav for at få opholdstilladelse, at vedkommende er i fuldtidsarbejde. Som Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen så rammende udtrykker det: "At kræve af en førtidspensionist, at hun skal have to et halvt års fuldtidsbeskæftigelse, svarer til at bede en mand uden ben om at løbe maraton. Det er jo en betingelse for at få førtidspension, at man netop ikke kan arbejde. Har en førtidspensionist fuldtidsarbejde, vil det rent faktisk være socialt bedrageri".

Regeringens svar på kritikken kommer fra Venstre's integrationsordfører Karsten Lauritzen: "Udlændinge skal bidrage værdimæssigt til Danmark for at få opholdstilladelse", udtaler han og tilføjer: "dem, der vender integrationen og det danske samfund ryggen, skal mærke, at det har nogle konsekvenser - nemlig at de får permanent opholdstilladelse senere, eller måske slet ikke kan få det".

Noget af en udmelding fra en førende Venstre-mand: "Er du pensionist, vender du resten af Danmark ryggen - så vil vi helst af med dig."

Jeg håber, at den udtalelse er blevet bemærket i Ældresagen og i landets invalide- og patientforeninger. Mange pensionister stemmer på V, K eller O, fordi de fejlagtigt tror sig godt repræsenteret af disse partier. Mon de bliver ved med det, nu hvor de ved, at i deres partis gemakker anses de kun for at være klodser om samfundets ben - lige til at skrotte?

Den tredje del af loven er et mesterligt eksempel på to fluer med et smæk: Stik imod Lars Løkkes intentioner om, at danskerne skal dygtiggøre sig for at ende i verdenseliten inden år 2020, bliver det fremover et krav til udlændinge, som søger ophold her, at de ikke uddanner sig. Tvært i mod skal de have arbejdet i mindst to et halvt år for at kunne søge om opholdstilladelse. Skolegang er et no-go. Igen er det Johanne Schmidt-Nielsen, som siger de forløsende ord: "Hvordan kan det være intelligent udlændingepolitik, som regeringen siger, det er? Det er da hverken til gavn for den enkelte indvandrer eller for samfundet, at de ikke kan gå ud og uddanne sig til at blive sygeplejerske eller folkeskolelærer, men presses til at tage et ufaglært job."

Denne lovændring rammer desuden de allersvageste flygtninge, som ikke kan arbejde, fordi de fx har været underkastet tortur. Også de kan forvente at blive smidt ud. VKO ønsker nemlig kun stærke, intelligente, rige flygtninge i fysisk topform, men glemmer bekvemt, at netop den type mennesker sjældent er flygtninge. Flygtning bliver man, når ens bagland bryder sammen. Når man er forfulgt. Når man er al det, regeringen ikke bryder sig om.

Da disse nye udlændingestramninger var til førstebehandling i Folketinget vakte det opsigt, at
en samling syngende bedsteforældre protesterede mod loven. Integrationsminister Rønn Hornbech reagerede prompte: "Afbryd mødet - så bliver de straffet", forlangte hun af formanden, som parerede ordre. Samtidig gik TV-transmissionen fra Folketinget i sort i bedste sovjet-russiske stil. I Danmark har ytringsfriheden nemlig kun vide rammer, når den bruges til at fremme en fremmedfjendsk dagsorden.

Lovkomplekset hastes igennem efter et ultrakort høringsperiode på tretten dage, som har efterladt alle berørte parter stort set chanceløse for at komme med ændringsforslag. Institut for Menneskerettigheder har derfor valgt at boykotte både lov og minister. Det samme har Dansk Flygtningehjælp gjort. "Groft lovsjusk" kalder fagfolk Birthe Rønn Hornbechs arbejde, "et demokratisk problem" siger andre. Ministeren undskylder sig med, at loven skal igennem før sommerferien - det har hun lovet Dansk Folkeparti, hvor man som bekendt har et temmelig afslappet forhold til grundreglerne i et demokrati.

Det er tragisk, det som sker i disse uger og måneder. Mennesker kasseres med hård hånd, fordi de ikke passer ind i VKO's skabelon af den perfekte dansker: Hr Hansen fra Kragevendepladsen 2, Hampen pr. Kjærsgaard Overdrev.

Hvem står for tur som de næste?

Meningsmålingerne er hårde mod V og K i disse uger. Forleden måltes Venstre til den ringeste tilslutning i sytten år. Få dage senere dokumenterede en anden måling, at et kæmpeflertal af vælgerne ikke mener, at Dansk Folkeparti egner sig til at komme i regering. Mon det strejfer V og K, at deres udspring som kyniske dumme svin måske ikke appellerer til vælgerne? Indser de, at DF har drevet dem så langt ned i sølet, at prisen nu betales i form af vælgere som løber skrigende væk fra den sorte "værdipolitiks" ekstremer? Eller rækker selvransagelsen ikke så langt?

SF's Kamal Quereshi udtalte i dag til sine Facebook-venner, at Danmarks næste regering naturligvis vil feje VKO's nye udlændingelov af bordet i samme øjeblik den kommer til magten. Håbet er lyserødt. Er de kolde hjerters år snart omme?

1 kommentar:

vhs sagde ...

Desværre repræsenterer Kamal Quereshi ikke den nye og toneangivende stil hos SF. Jeg håber de kan kan finde hjertevarmen og solidariteten frem igen, men den seneste udvikling i partiet (især blandt de unge) tyder på, at de har valgt at få magt ved at anlægge magtens kynisme.

Jeg krydser fingre for at jeg tager fejl.