Søg i denne blog

tirsdag den 21. juli 2015

Treatment as Prevention - en strategi som holder

START-studiets resultater viser, at jo før en hiv-positiv person sættes i behandling, jo bedre klarer vedkommende sig.

Nærmest som en eftertanke i den sammenhæng fastslog ledende forskere i Vancouver i går, at de mange hiv-positive som vælger at gå i behandling af hensyn til deres ikke-smittede partner, også af hensyn til deres eget helbred har truffet et godt valg.

Det er allerede velkendt, at risikoen for at en hiv-positiv person i behandling smitter er ekstremt lille. Samtidig har der dog været en frygt for, at langtidsbivirkninger ved medicinen måske kunne skade den hiv-positive. START-studiets resultater viser ingen tegn på sådanne skadevirkninger.

Samtidig kunne forsker-teamet bag HPTN 052 gøre regnebrættet op efter ti års opfølgning på 1.171 heteroseksuelle par, hvor den ene har hiv og den anden er hiv-negativ:

Der har ikke været et eneste tilfælde af hiv-smitte fra de hiv-positive som konsekvent har taget deres daglige medicin og som har haft en såkaldt umålelig mængde hiv-virus i blodet.

Der er hermed nu også videnskabeligt belæg for strategien som kaldes "Treatment as Prevention". Det ER en særdeles farbar vej i nedbringelse af nye tilfælde af hiv-smittede. OG det skader ikke de allerede smittede.

De socio-økonomiske implikationer af START-studiet og HTPN 052 er enorme. Det koster mange penge at sætte alle med hiv i behandling. Penge som mange af verdens lande ikke umiddelbart råder over. Men spørgsmålet er, om man har råd til at lade være med at lade være?







Ingen kommentarer: