Tysk politi efterforsker i disse dage sammen med kolleger i Belgien og Schweiz en sag som vedrører svindel for ’et to-cifret millionbeløb i Euro’, meddeler tyske medier.
Det handler om HIV-medicin som var tiltænkt Sydafrika, men som pludselig er dukket op på det tyske marked.
Sagen startede, da en tysk patient opdagede, at han havde fået udleveret en æske med piller som var tom, bortset fra en ilægningsseddel der tydede på, at æskens indhold var tiltænkt det sydafrikanske marked. Patienten henvendte sig til det lokale apotek, hvor man med det samme forstod, at noget var helt galt.
I u-landene sælges medicin mod den dødelige sygdom til betydeligt lavere priser end i Vesten. Det kan lade sig gøre på grund af programmer som den amerikanske regerings PEPFAR-projekt. Alene PEPFAR’s budget til støtte til HIV-medicin i u-landene er på 5,6 milliarder dollars i år. Pengene fordeles via Den Globale Fond, som også modtager den del af den danske U-landsstøtte, som er målrettet kampen mod HIV.
Den Globale Fond koordinerer på verdensplan kampen mod verdens-epidemier som HIV og malaria.
I tillæg til de milliard-summer som kommer ind ad den vej, har medicinalfirmaerne valgt at sænke prisen på deres produkter betydeligt i klodens fattigste lande.
Alt sammen til gavn for de mange millioner HIV-positive som står uden midler til at sikre deres egen overlevelse.
Det var indpakningen til en flaske af denne støttede HIV-medicin, den tyske patient pludselig sad med i hånden.
De tyske myndigheder opdagede hurtigt, at enorme mængder sydafrikansk, støttet medicin befandt sig på det tyske marked. Sporene pegede mod et import-firma på den tyske ø Sylt, og her viste efterforskningen, at der også var sket videresalg af den afrikanske medicin til Belgien og og Schweiz.
Sagen er langt fra opklaret. Foreløbig ved man blot, at nogen har fået kløerne i enorme mængder sydafrikanske HIV-piller. Derefter har man ompakket pillerne til forfalskede tyske æsker og solgt dem til tyske, belgiske og schweiziske sundhedsmyndigheder og læger og apoteker med en astronomisk fortjeneste.
Men hvem er bagmændene til dette enorme svindelnummer? Hvem har faciliteter, som gør det muligt at trykke tusinder af falske æsker og derefter ompakke titusindvis af piller? Hvordan er det lykkedes at smugle så enorme mængder piller ind i Tyskland? Og vigtigst: hvilken behandling har de sydafrikanske patienter fået i stedet for de piller, som endte i Europa? Kalktabletter? Kopi-produkter fra Indien? Ingenting?
Specialister med forstand på denne form for kriminalitet fortæller, at fortjenesten ved medicin-svindel langt overstiger det, som kan tjenes på narko-handel. Gevinsten er enorm, men kynismen som gerningsmændene lægger for dagen er større. Tusinder af patienters liv er truet her.
De nærmeste måneder bringer os forhåbentlig nærmere svarene på de mange spørgsmål som historien rejser.